Descobrint els saltamartins de Sant Guim de Freixenet

La Beth i l’Anna observant els saltamartins capturats amb la màniga entomològica.

Avui, diumenge 29, hem realitzat l’Excursió i Taller de Natura “Descobrim els Saltamartins”.

De 9:00h a 9:30h, hem fet una introducció ben il·lustrada al Centre d’Interpretació de la Segarra, per tal de conèixer els trets principals que identifiquen un saltamartins (ortòpter). A més, hem fes un repàs fotogràfic de les espècies més habituals als boscos i camps de Sant Guim de Freixenet, a l’altiplà de la Segarra.

Després, de 9:30 a 11:00 hem realitzat una excursió d’itinerari curt, començant des de el Centre d’interpretació, passant pels camps de Cal Ferran, per agafar el camí que es dirigeix a Sant Guim de la Rabassa. Els assistents han aprés a fer una prospecció de camp dels saltamartins amb màniga entomològica. Hem pogut observar quatre espècies freqüents, sent especialment abundant la Oedipoda caerulescens, les quals ens han sorprès amb els seus acolorits salts alats, degut a les seves boniques ales blaves.  Poc després, l’Anna ha capturat un bonic exemplar juvenil de Anacridium aegiptium, que destaca pel seu gran tamany ( l’espècie mediterrània de llagosta celífera més gran de la regió). Una altre espècie que hem vist han sigut Chorthippus jacobsi. Per una altre banda, en les captures han sobresortit una gran diversitat de escarbats (coleòpters), xinxes i bernats pudents (heteròpters), que s’han afegit a la descoberta de l’abundant fauna inadvertida dels marges del camps i el sotabosc forestal.

A les 11:00, fins les 12:00h, hem realitzat un taller d’observació d’alguns dels insectes capturats, mitjançant la lupa binocular, i a de més hem fet pràctiques de muntatge d’un insecte per  iniciar una col·lecció científica entomològica.

Hem acabat fent una degustació de carquinyolis de Cal Gomà, juntament amb batut de xocolata.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s