Les plantes medicinals, un recurs a recuperar!

La tarde del dijous 14 de novembre, vam poder gaudir d’una lliçó introductòria sobre les plantes remeieres, a càrrec d’Astrid Van Ginkel.

L’Astrid és farmacèutica especialitzada en plantes medicinals, i ens va permetre redescobrir molts dels usos terapèutics de les plantes natives i cultivades de l’Altiplà de la Segarra. També ens va explicar diversos mètodes de preparació i conservació: infusió, decocció, tintura amb esperit de vi, emulsió amb oli, depenent de les espècies, i òrgans de la planta medicinal.

Sabíeu que la flor del Saüc permet baixar la febre? I que la Sajolida, a part dels encortits d’olives, te les mateixes propietats antisèptiques i expectorants que el Timó? I que l’alcohol de lavanda és un recurs eficaç pel reumatisme?.

Totes aquestes preparacions, també les tenim disponibles a l’Agrobotiga.

3 respostes a “Les plantes medicinals, un recurs a recuperar!

  1. Bon dia Teresa,

   Avui en dia, per combatre l’excés de colesterol, coneixem diverses plantes que poden ajudar a mantenir-lo a ratlla:
   1. L’All és hipocolesterolemiant, augmentant el colesterol bo (HDL); vasodilatador, i potencia l’efecte diürètic.
   2. La soja, concretament la lecitina de soja, és un fosfolípid ric en vitamines liposolubles que controla el nivell del colesterol LDL en persones amb problemes de metabolització dels greixos; millora la circulació sanguinea.
   3.Nous, els fruits són hipocolesterolemiants. Concretament l’àcid alfa-linolènic i de la vitamina E el fan molt adequat per les malalties coronàries (l’àcid alfa linolènic-omega3- dificulta la formació de coàguls. També l’àcid alfa-linoleic redueix els greixos que emmagatzema la sang en forma de colesterol negatiu,l’LDL, i la vitE protegeix contra l’oxidació d’aquest mateix colesterol, i d’aquesta manera redueix el seu efecte nociu. Per una altre banda l’arginina (aminoàcid ue millora l’activitat vascular) també redueix el risc de malalties coronàries i de cervell.
   5. De l’olivera, les fulles fresques (en infusió, o decocció) són hipocolesterolemiants, hipoglucemiants, antiarteroescleròtiques, sudorífiques, prevenen l’angina de pit (perquè dilaten les artèries coronàries
   6. Romaní, te un cert efecte hipocolesterolemiant i és hipertensor, afavoreix la circulació sanguínia i reforça el teixit de les venes (ideal per a les varius.

   Com pots comprovar hi han alguns bons recursos molt al nostre abast.
   Espero que sigui de la teva utilitat.

   Salutacions,
   Daniel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: