CRÒNICA d’un matí didàctic d’anellament científic d’aus, a Sant Guim de Freixenet

El passat dissabte 1 de novembre, vam gaudir d’un matí molt interessant i didàctic en el TALLER DE NATURA: Descobrim l’anellament d’aus silvestres!, al bosc adevesat dels Plans de Cal Martí (Sant Domí, Sant Guim de Freixenet).

És a finals d’Octubre i principis de Novembre quan acostuma a produir-se la major afluència de pas de petits aus migratòries, que s’allunyen del fred hivernal del Nord d’Europa. En aquest període, mitjançant la captura i anellament científic es poden recuperar aus que provenen de lloc tant llunyans com Finlàndia o Sibèria.

L’anellament científic és un mètode d’estudi de les aus basat en el marcatge individualitzat dels ocells. A Catalunya està coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia, i aporta anualment milers de dades sobre la biologia de les aus al nostre país, tant d’aus residents tot l’any, com estivals, migradores i hivernals.

En aquesta ocasió, el matí no va ser molt productiu en quantitat (20 ocells), però sí en diversitat d’espècies. Entre les diverses espècies vam observar:

* Bruel (Regulus ignicapilla)

* Cargolet (Troglodytes troglodytes)

* Gaig (Garrulus glandarius)

* Mallerenga carbonera (Parus major)

* Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)

* Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)

* Merla (Turdus merula)

* Pinsà comú (Fringilla coelebs)

* Pit-roig (Erithacus rubecula)

* Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

 

Grup assistent a la jornada d’anellament científic, a Sant Guim de Freixenet. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.

 

Cargolet (Troglodytes troglodytes) capturat a la xarxa, sense danys (Sant Guim de Freixenet). Foto: Daniel Espejo, novembre 2014

 

Òscar Pérez, ornitòleg anellador expert, explica als assitents les característiques del plomatge d’un Pinsà (Fringilla coelebs). Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.

 

Òscar Pérez, ornitòleg anellador expert, explica als assitents les característiques del plomatge d’un Pinsà (Fringilla coelebs). Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.

 

Un mascle de Merla, sent avaluat el seu plomatge alar (Turdus merula). Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.
Un Gaig (Garrulus glandarius), corb forestal ben bonic i emblemàtic dels nostres carrascars i rouredes. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.

 

El Gaig apunt de ser alliberat per un dels nens assistents. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.

 

Una Mallarenga blava (Cyanistes caeruleus), sent avaluada per l’anellador expert. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014

 

Un Bruel (Regulus ignicapilla) sent analitzada la seva biometria. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.
Mallarenga cuallarga (Aegithalos caudatus), anellada, apunt de ser alliberada per l’anellador expert. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.
Un mascle de Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), anellat, apunt de ser alliberat. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.
Col·lecció d’anelles oficials codificades, de diverses mides, preparades per fer-se servir en qualsevol moment. Foto: Daniel Espejo, novembre 2014.
Cartell oficial del Taller de Natura.

 

4 respostes a “CRÒNICA d’un matí didàctic d’anellament científic d’aus, a Sant Guim de Freixenet

  1. hola daniel, si ho haguesim sabut abans a lo m iloor haguerem pogut asistir-hi. segur que va ser molt interessant salutacions martí

    1. Moltes gràcies, Martí. La veritat és que pensava que ho havíeu vist, especialment pel Facebook. Una altre vegada serà. Estem en contacte. A reveure!

  2. Felicitats pel blog, em sembla molt amè en el seu contingut, tinc una casa prop de la Torre Claramunt Anoia, acostumo a fer excursions per la Segarra un dels meus paisatges preferits són els entorns de Sant Guim de Freixenet.

    Salutacions.

    Jaume

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: